pirmdiena, 2011. gada 14. marts

Izpalīdzīgs un patiess blogs: mobilitate.wordpress.com

Par darba meklējumiem


Kategorija: Lielbritānija
Pēc Home Office datiem 93% Austrumeiropas imigrantu Britu salās ierodas, meklējot algotu darbu, un sāk “no nulles”. Nav nekāds noslēpums, ka tas nav viegli. Darba vietu daudz vieglāk atrast, ja jau ir vietējā darba pieredze, kā arī labas vietējās rekomendācijas (Latvijas atsauksmes te var nebūt nekādā vērtē).

Diez vai vajadzētu lolot ilūzijas, ka pēc pārcelšanās var ātri atrast prasmēm un spējām atbilstošu algotu nodarbošanos, kurā būs iespēja paust iniciatīvu, radošo garu un saņemt gandarījumu. Šādas darbavietas atrašana prasa laiku un drīzāk būtu uzskatāma par veiksmi, nevis likumsakarību. Protams, agrāk vai vēlāk, nezaudējot mērķtiecību un apgūstot vietējā darba tirgus īpatnības, pie tādas veiksmes ir iespējams tikt. Likumsakarīgi.

Darba meklējumu procesā nepārvērtējama nozīme ir labai, inteliģentai valodai un uzvedībai, lieliskām komunikācijas iemaņām un pārliecībai skatienā. Jāpiebilst – labas komunikācijas iemaņas britu un Latvijas izpratnē nav gluži viens un tas pats. Šeit no svara britiskas manieres (courtesy) un māka glīti un eleganti izrunāties, pielietojot plašu vārdu krājumu. Imigrantiem, kam iesākumā nereti minēto parametru trūkst, labu darbu dabūt nav viegls uzdevums. Iebraucējiem darba meklējumus bieži sarežģī arī jau pa gabalu redzamās bailes un nogurums no dzīves grūtībām, kā arī britisku sociālo iemaņu trūkums. Tāpēc uzsveru – šajā posmā svarīgi nešaustīt sevi par neveiksmēm, negraut pašam savu pašapziņu (tāpat jau tai pārbaudījumu daudz), bet skatīties ar abām acīm, klausīties ar abām ausīm un mācīties.

Ja trūkst angļu valodas zināšanu, darbu atrast ir grūti, taču nav galīgi neiespējami. Tomēr tādā gadījumā cilvēks nespēj izsekot apkārt notiekošajam un veiksmīgi aizstāvēt savas intereses brīžos, kad tas ir vitāli svarīgi.

Diemžēl statistika liecina, ka, neskatoties uz izglītības līmeni, vairums austrumeiropiešu darbu uzsāk kā darba aģentūru pagaidu darbinieki, kā fiziska darba strādnieki noliktavās un fabrikās, lauksaimniecības darbos un citās entry level pozīcijās, kas pārsvarā neprasa tiešu saskarsmi ar klientiem. Daudzi tādos darbos paliek gadiem ilgi, pat neskatoties uz zinātniskajiem grādiem un lieliskiem amatiem pagātnē.

Atliek vien secināt, ka darbu puslīdz cienījamā amatā (saskaņā ar Latvijā esošajiem vērtību kritērijiem) uzsākt ir ļoti grūti, pirms apgūtas britiskas sociālās iemaņas. Visam savs laiks. Var teikt, ka pirmais darbs ir kā komunikācijas un kultūras skola, par kuru tev vēl piemaksā. Turklāt, ja iebraucēji nonāk darba vietās starp citiem migrantiem (piemēram, noliktavās vai lauksaimniecības darbos), tas vietējās komunikācijas un kultūras apgūšanu atliek uz konkrētā darba posma termiņu, jo šo laiku cilvēks pavada poļu, leišu, somāļu, pakistāņu vai kādu citu kultūru ietekmē.

Jāņem vērā arī, ka jebkuras darba vietas atrašana prasīs laiku, kas nozīmē vien to, ka emigrantam ir jābūt kauču kādai finansiālajai rezervei, lai segtu savus tekošos izdevumus līdz ienākumu avota rašanai. Ir gadījumi, kad ieceļotāji no Latvijas ierodas ar pēdējo naudiņu kabatā un bez zināmas apmešanās vietas Britānijā. Tad iesākumā būs jāveic varoņdarbi mission impossible garā.
Autors: Lāsma Zuzāne
mobilitate.wordpress.com