trešdiena, 2011. gada 27. aprīlis

Aktuāli par nepilngadīgo darbu UK.

          Ir pienācis tas gada perioda brīdis, kad vidusskolnieki un prof-tehnisko skolu audzēkņi sāk meklēt darbu vasarai, lai netiktu deldēts vecāku maciņš un galvā nenāktu domas par nepareizu izklaižu meklēšanu.
          Tā kā darbu Latvijā skolniekam ir praktiski neiespējami atrast vai arī darbs ir par pusdienām un transportu, tad   painformēšu par darba iespējām nepilngadīgajiem UK.
          Viena no iespējām ir griezties LV darbā iekārtošanas firmās, maksāt ap 250,- ls + transporta, īres izdevumi, iztikšana utt. un braukt strādāt lauksaimniecības darbos Anglijas laukos. Manas subjektīvās domas- angļu valodu tā neuzlabosi, jautribas nekādas, veikals vienreiz nedēļā un saskarme ar dažādu tautību cilvēkiem, kas var nebūt arī pārāk draudzīgi un labvēlīgi noskaņoti, bonusā tam visam smags darbs, kas var arī nebūt pa spēkam 17 gadus vecam jaunietim. Personīgi pazīstu dažus, kas pēc šis pieredzes ir zvērējuši, ka UK nekad neatgriezīsies. Bet tas ir variants, ja vēlās visu gatavu kā uz paplātes.
           No dažadiem avotiem nāk info, ka jauniešus ņem tikai uz darbiem lauksaimniecībā, bet tas tā nav!!!
UK agentūras ņem darbā sezonā 17 gadus sasniegušos jauniešus, jo viņiem tas ir izdevīgi- mazāk jāmaksā algā. Pamatojums:
http://www.direct.gov.uk/en/Employment/Employees/TheNationalMinimumWage/DG_10027201

 Current NMW rates
There are different levels of NMW, depending on your age and whether you are an apprentice. The current rates are:
  • £5.93 - the main rate for workers aged 21 and over 
  • £4.92 - the 18-20 rate
  • £3.64 - the 16-17 rate for workers above school leaving age but under 18
  • £2.50 - the apprentice rate, for apprentices under 19 or 19 or over and in the first year of their apprenticeship
The age at which you become entitled to the main rate was reduced from 22 to 21 on 1 October 2010.  The apprentice rate was introduced on the same date.
If you are of compulsory school age you are not entitled to the NMW. Some of your other employment rights are also different.

Rates from 1 October 2011

The NMW rates are reviewed each year by the Low Pay Commission and from 1 October 2011:
  • the main rate for workers aged 21 and over will increase to £6.08
  • the 18-20 rate will increase to £4.98
  • the 16-17 rate for workers above school leaving age but under 18 will increase to £3.68 
  • the apprentice rate, for apprentices under 19 or 19 or over and in the first year of their apprenticeship will increase to £2.60

Jauniešus patreiz labprāt ņem gan darbā automazgātuvēs uz sezonu, gan arī kafejnīcās un viesnīcās, apkalpojošā sfērā. Tā pagājušo gadu mana radinieka kursabiedri nodzīvoja UK visu vasaru, jo rokas un galva bija īstajā vietā. Bet ir nedaudz priekšnosacījumi:
  • Protams, ka angļu valodai ir jābūt labā līmenī, lai varētu brīvi komunicēt ar angļiem. Bez tās neiesaku braukt meklēt darbu, jo tikpat gudri atbrauksiet atpakaļ. Darbs apkalpojošajā sfērā nav  darbs fabrikā, kur bieži var iztikt bez angļu valodas zināšanām. Jāspēj komunicēt. 
  • Nevajag cerēt, ka dzīvojot un strādājot UK pa 3 mēnešiem nopelnīsiet "lielo rubli" un atbrauksiet augusta beigās mājās bagāts. Ne tuvu tā, jo pašam UK būs jāapmaksā savi izdevumi- īre, transports, ēdiens, izklaides, internets utt. Galu galā gribēsiet super apģērbties, jo cenas apģērbam UK ir 3- 10 reizes zemākas. Tad nu rēķinieties, ka sanāks sevi normāli uzturēt un nedaudz iekrāt skolas sākumam, ne vairāk. 
  • Tiem, kuri ir pieraduši, ka mammas visu izdara viņu vietā un par visu vienmēr parūpējās- netērējiet vecāku naudu un labāk paliekiet Latvijā. Kuriozs- kā klients piesakās 17 gadīgs puisis. Pēc pusstundas zvana viņa mamma satraukusies kas un kā. Jautā man -cik reizes dienā puiku sagaidītāji ēdinās un vai drēbes izmazgās katru dienu?! Sāk man klāstīt, ka puikam( topošajam vīrietim :)) ir alerģija no tā un tā, lai neļaujos ēst to un to....... Automātiski atbildu STOP! Nevienu neviens needinās, pašam būs jāiet uz veikalu un jāpērk pārtika, jāgatavo un pašam būs jāiestumj drēbes veļasmašinā, kā arī pašam būs jāstaigā pa pilsētu un jāpiesakās darbā. Mamma gandrīz apraudājās, ka viņas "bērniņš" kaut kam tādam piekritis, jo viņš redz nav spējīgs pats par sevi parūpēties.... Jā, mēs palīdzam ar dzīvesvietu, dokumentu sakārtošanu, iepazīstināšanu ar pilsētu, veikaliem, darba aģentūrām utt.( esam viņa labākie draugi UK), bet mēs neesam un nebūsim aukles! Tā kā pirms piesakieties, izrunājiet ģimenē šo jautājumu. Mēs tik un tā prasīsim vecāku piekrišanu, ka Jūs izmantojiet pakalpojumu un vecākiem būs jaaizpilda forma, ka piekrīt pasākumam. Jābūt ir spējīgam atbildēt par savu rīcību, pašam par sevi parūpēties un vēlmei padzīvot, pastrādāt UK. Citādi tā ir tikai vecāku naudas izniekošana.

Šis posts neattiecas uz pilngadīgo aizbraucēju  gimeņu emigrāciju, bet gan tikai uz 16-17 gadus  vecajiem jaunas pieredzes meklētājiem. Lūdzu izlasiet visu blogu pirms zvaniet vai rakstiet.
http://aizbraukt.blogspot.com/
aizbraukt@inbox.lv
+371
22428698


Pakalpojumā ietilpst:
  • dzīvesvieta Lielbritānijas pilsētās;
  • sagaidīšana ierodoties UK;
  • iespēja sagaidīt lidostā;
  • konsultācija un reāla palīdzība legālas uzturēšanās dokumentu iegūšanai;
  • materiāli un informācija par kārtību, lai ierodoties UK veiksmīgi atrastu darbu.
Šie nav vienīgie pakalpojumi, ko piedāvājam emigrantiem, jo cik cilvēku tik situāciju. Protam atrast jebkuram cilvēkam labvēlīgu risinājumu, palīdzam ar pabalstu( benefits) kārtošanas jautājumiem un ikdienas situācijām. Sīkāk par nostāju un dažādiem risinājumiem lasiet blogā!
Pakalpojumu izmaksas ir zemas un pieejamas ikvienam, kas nopietni gatavojas emigrēt uz UK.


Ir peieejamas atsauksmes, sīkāk sadaļā pakalpojums.
Uz tikšanos!