ceturtdiena, 2011. gada 14. aprīlis

Jaunākais apkopojums.

Par LV balto apkaklīšu reketu:
Medijos ir parādījusies masa informācijas, ka aizbraucējiem jāatmaksā Latvijas valstij nodokļu starpība, jo UK nodokļi ir mazāki par LV nodoķliem. Faktiski uzskatu, ka masu medijos izskanējušais ir nepatiesība, jo...
....
...Latvija un Anglija ir parakstījusi konvenciju par dubultu nodokļu neaplikšanu. Tās 4.pants nosaka, kas ir rezidents un nerezidents nodokļu aplikšanas vajadzībām. Konvencijā ir noteikts, kura valsts uzliek kādus nodokļus saviem nodokļu rezidentiem. Konvencijā nav atrakstīts, ka LV tam pa virsu var vienpusēji uzlikt vēl papildus nodokļus UK rezidentiem.



4.pants. Rezidents

1. Šajā Konvencijā jēdziens "Līgumslēdzējas Valsts rezidents" nozīmē jebkuru personu, kas saskaņā ar šīs valsts likumdošanas aktiem ir pakļauta aplikšanai ar nodokļiem, pamatojoties uz viņas pastāvīgo dzīves vietu, rezidenci, faktiskās vadības atrašanās vietu, inkorporācijas vietu vai pēc jebkura līdzīga rakstura kritērija; šis jēdziens neiekļauj jebkuru personu, kas tiek aplikta ar nodokļiem šajā Līgumslēdzējā Valstī tikai un vienīgi par tās ienākumiem no šajā valstī esošiem avotiem vai par šajā valstī izvietotu kapitālu.

2. Ja pēc šī panta 1.punkta noteikumiem fiziska persona ir abu Līgumslēdzēju Valstu rezidents, tad tās statuss tiks noteikts šādā veidā:

a) šī persona tiks uzskatīta par rezidentu tajā Līgumslēdzējā Valstī, kurā atrodas tās rīcībā esoša pastāvīga dzīves vieta; ja tās rīcībā ir pastāvīgas dzīves vietas abās Līgumslēdzējās Valstīs, šī persona tiks uzskatīta par tās Līgumslēdzējas Valsts rezidentu, ar kuru tai ir ciešākas personiskās un ekonomiskās attiecības (vitālo interešu centrs);

b) vitālo interešu centrs, vai arī ja tās rīcībā nav pastāvīgas dzīves vietas nevienā no abām Līgumslēdzējām Valstīm, šī persona tiks uzskatīta par tās Līgumslēdzējas Valsts rezidentu, kura tai ir ierastā mītnes zeme;

c) ja šai personai ierastā mītnes zeme ir abas Līgumslēdzējas Valstis vai nav neviena no tām, tad tā tiks uzskatīta par tās Līgumslēdzējas Valsts rezidentu, kuras pilsonis ir šī persona;

d) ja šī persona ir pilsonis abās Līgumslēdzējās Valstīs vai nav nevienā no tām, tad Līgumslēdzēju Valstu kompetentās iestādes izšķir šo jautājumu, savstarpēji vienojoties.

3. Ja saskaņā ar šī panta 1.punkta noteikumiem persona, kas nav fiziska persona, ir abu Līgumslēdzēju Valstu rezidents, tad Līgumslēdzēju Valstu kompetentām iestādēm ir jāatrisina jautājums savstarpējas vienošanās ceļā. Ja šādas vienošanās nav, tad šīs Konvencijas piemērošanai minētā persona nebūs tiesīga pieprasīt jebkuru nodokļu atvieglojumu vai atbrīvojumu no nodokļiem, kuru piešķir šī Konvencija.



Tātad, tie, kam UK ir vitālo interešu centrs un/vai pastāvīgā mītnes zeme, saskaņā ar konvenciju ir UK rezidenti nodokļu vajadzībām. Šādā gadījumā Anglijas rezidenta darba algu otro reizi ar nodokļiem Latvijā aplikt ir pretlikumīgi.

To nosaka konvencijas 15.panta pirmā daļa

1. Saskaņā ar šīs Konvencijas 16., 18., 19., 20. un 21.panta noteikumiem darba alga un citi tai pielīdzināmie atalgojuma veidi, ko saņem Līgumslēdzējas Valsts rezidents par savu darbu, tiks aplikti ar nodokļiem tikai šajā valstī, izņemot gadījumus, kad algotais darbs tiek veikts otrajā Līgumslēdzējā Valstī. Šādos gadījumos saņemto atalgojumu var aplikt ar nodokļiem otrajā valstī.”

Iedvesmai:
VID zaudē tiesā par nodokļu iekasēšanu(izkrāpšanu) no emigranta:

Tātad ipaši nebaidīsimies no sankcijām, bet ja tādas sekos, tad jācīnās. 

Lai izvairītos no nepatikšanās būsim likumpaklausīgi un uzreiz pēc ierašanās UK
  • izdeklarēsimies no LV:
http://www.pmlp.gov.lv/lv/pakalpojumi/dzivesvieta/dzivesvieta.html  
PMLP lapā ir atrodama veidlapa, kuru nosūtot pa pastu var izdeklarēties no LV. 
  • pierādisim VID, ka mums ir vitāli svarīgi atrasties ārzemēs( iztikas līdzekļi, ģimene utt.) Visi nodokļu normatīvie akti ir atrodami VID mājas lapā http://www.vid.gov.lv sadaļā Tiesību akti
    http://vid.gov.lv/default.aspx?tabid=11&id=89&hl=1 par jautājumiem, kas skar dubulto nodokļu neaplikšanu.
    Ja fiz.pers.gimenes pastaaviigaa dziives vieta un pastaaviigaa darba vieta ir aarvalstii, mineetaa pers. sanem valstii noteiktaas soc. garantijas, kaa arii, ja fiz.pers. savas prombuutnes laikaa ir uztureejusies LV mazaak par 183 dienaam, jebkuraa 12 meen. periodaa, kas saakas vai beidzas taksaacijas gadaa, tad taa peec visu nepiecieshamo dokumentu izveerteeshanasLV, uzskatiis par nerezidentu.


  • Pēc pirmā nodzīvotā gada jākārto Uk rezidenta pagaidu statuss- EEA1, pēc 5 nodzīvotiem gadiem EEA3- patstāvīgā rezidenta statuss. Vairāk par šo:
                      http://www.easyexpat.com/en/faq/departure/q85.htm par EEA1


Vēl atsaucīte par šo tēmu:
http://baltic-ireland.ie/2011/03/17896/
Ja tomēr šī tēma nav skaidra, tad droši rakstiet uz aizbraukt@inbox.lv konkrētus jautājumus, palīdzēšu tikt skaidrībā.


Atgādinu par mūsu pakalpojumu:


http://aizbraukt.blogspot.com/
aizbraukt@inbox.lv
+371
22428698

Sakarā ar situāciju Latvijā un faktu, ka aizvien vairāk latviešu izbrauc( vēlās izbraukt), bet darbā iekārtošanas firmu pakalpojumi ir ļoti dārgi un ne visiem ir radi vai draugi, kas vēlās vai var pieņemt savējos un palīdzēt pirmajā laikā pēc ierašanās jaunā valstī, ir dzimis un jau labu laiku darbojās maksas pakalpojums, kas ir paredzēts, lai palīdzētu pārvākties uz dzīvi Lielbritānijā (Anglijā, UK). T.i. palīdzība emigrēt.
Pakalpojumā ietilpst:
  • dzīvesvieta Lielbritānijas pilsētās;
  • sagaidīšana ierodoties UK;
  • iespēja sagaidīt lidostā;
  • konsultācija un reāla palīdzība legālas uzturēšanās dokumentu iegūšanai;
  • materiāli un informācija par kārtību, lai ierodoties UK veiksmīgi atrastu darbu.
Šie nav vienīgie pakalpojumi, ko piedāvājam emigrantiem, jo cik cilvēku tik situāciju. Protam atrast jebkuram cilvēkam labvēlīgu risinājumu, palīdzam ar pabalstu( benefits) kārtošanas jautājumiem un ikdienas situācijām. Sīkāk par nostāju un dažādiem risinājumiem lasiet blogā!
Pakalpojumu izmaksas ir zemas un pieejamas ikvienam, kas nopietni gatavojas emigrēt uz UK.


Ir peieejamas atsauksmes, sīkāk sadaļā pakalpojums.
Uz tikšanos!