otrdiena, 2011. gada 19. aprīlis

Lēmums par nodokļiem!


Aizbraucējiem tomēr nebūs Latvijai jāmaksā nodokļa starpība

LETA
2011. g. 19. aprīlī, 11:29
Eiropas Savienības valstīs strādājošajiem nevajadzēs maksāt iedzīvotāju ienākuma nodokļa (IIN) starpību, paredz Finanšu ministrijas (FM) plānotie priekšlikumi, kas tiks iesniegti Saeimā jau atvērtajā IIN likumā.
Novērsīs dubultā nodokļa uzlikšanu
Kā  informēja FM Komunikāciju nodaļas vadītāja Baiba Melnace, attiecībā uz turpmākajiem taksācijas periodiem pēc būtības tiks noteikta vienkāršākā metode nodokļu dubultās uzlikšanas novēršanai Latvijas rezidentu - fizisko personu - ārvalstīs gūtajam ienākumam.
Tas nozīmē, ka ārvalstī gūto ienākumu neatkarīgi no tā, pēc kādas likmes tas ir aplikts ar nodokļiem ārvalstī, Latvija neiekļaus attiecīgās fiziskās personas apliekamajā ienākumā,
līdz ar to pat teorētiski par šo ienākumu nodokļa starpība nebūs jāmaksā.

Nodokli neuzliks tikai tiem, kas strādā ES
Atbrīvojums neattieksies uz visiem ārvalstīs gūtajiem ienākumiem, bet tikai uz ienākumiem, kurus Latvijas rezidenti saņem no darba devējiem-nerezidentiem par darbu, kas tiek veikts ārpus Latvijas. Atbrīvojums neattieksies arī uz visās valstīs gūtajiem algota darba ienākumiem, bet tikai uz ienākumiem, kas gūti Eiropas Savienības dalībvalstīs un valstīs, ar kurām Latvijai ir noslēgtas konvencijas par nodokļu dubultās uzlikšanas novēršanu.
Atbrīvojumu paredzēts piemērot jau ar šo gadu.
Par iepriekšējo periodu - jāmaksā
Savukārt attiecībā uz iepriekšējiem trīs taksācijas periodiem - 2008., 2009. un 2010.gadu - tiek vērtēta iespēja noteikt, ka šajos taksācijas periodos iepriekšminētais Latvijas rezidentu ienākums tiktu aplikts ar iedzīvotāju ienākuma nodokli pēc pazeminātas likmes - iespējams, 5% likmes.
Tā kā parasti ārvalstīs nodoklis tiek uzlikts pēc augstākas likmes, ir paredzams, ka papildus nodokļa, ja tāds vispār tiks aprēķināts, maksājumi būs ievērojam mazāki, kādi tie būtu pašreizējā situācijā, kad ārvalstī gūto ienākumu apliek pēc 25% likmes.
Vērtēs iespēju atmaksāt
Lai nodrošinātu, ka samazinātā likme tiek piemērota taisnīgi, tiem nodokļu maksātājiem, kuri 2008., 2009. un 2010.gadā ir deklarējuši ārvalstīs gūto darba ienākumu un ir no tā maksājuši nodokļa starpību Latvijas budžetā, tiek vērtēta iespēja atmaksāt minētajos taksācijas periodos samaksātā nodokļa starpību, kāds būtu maksājams pēc jaunās samazinātās likmes un kāds ir samaksāts pēc attiecīgajā taksācija periodā spēkā esošās likmes.