pirmdiena, 2011. gada 26. septembris

Bet ko tad gaidīja...

Latvijā plāno atgriezties tikai neliela daļa aizbraucēju


TVNET

Tikai piektā daļa ārvalstīs dzīvojošo latviešu ir izlēmuši, ka kādreiz atgriezīsies Latvijā, un aptuveni tikpat daudz jeb 19% pauduši viedokli, ka nevēlētos pārcelties uz dzīvi Latvijā, liecina portāla "visidati.lv" veiktā aptauja ārvalstīs dzīvojošo latviešu vidū.

Svarīgākais iemesls, lai atgrieztos
Mazāk nekā puse aptaujāto jeb 42% vēlētos, bet nav pārliecināti, vai kādreiz tiešām pārcelsies atpakaļ uz dzīvi Latvijā.
Svarīgākais iemesls, kādēļ atgriezties, ir Latvijā palikušie ģimenes locekļi un draugi. Vairumam aptaujāto – 82% – Latvijā dzīvo kāds no ģimenes locekļiem. Svarīgs faktors ir arī ārvalstīs nodzīvotais periods. Lielākā daļa no tiem, kas plāno atgriezties uz dzīvi dzimtenē, ārvalstīs mitinās salīdzinoši īsāku laiku – līdz diviem gadiem.
Svarīgākie iemesli, kādēļ neatgriezties uz dzīvi Latvijā, ir labāka ekonomiskā labklājība mītnes valstī, iespēja vairāk nopelnīt, un aptuveni puse no respondentiem jau ir nodibinājuši ģimeni un iedzīvojušies ārvalstīs. Lielākajai daļai ārvalstīs dzīvojošo latviešu izdodas veidot uzkrājumus, 46% aptaujāto ir kredīts (60% no tiem maksā Latvijā izsniegtu kredītu).
Bažas par korumpētību valstī
Papildus ekonomiskajai situācijai būtisks iemesls neatgriezties ir valdības darbība. Liels aptaujāto skaits – 72% – uzskata, ka korumpētība Latvijā ir augstāka nekā viņu pašreizējā mītnes valstī.
Bieži izskanējušais viedoklis, ka aizbraucēji pārsvarā strādā lauku un fiziskos darbus, neatbilst īstenībai.
Aptauja liecina, ka apmēram 40% ārvalstīs dzīvojošo latviešu strādā fizisku darbu, bet pārējo vidū ir daudzi kvalificēti darbinieki.
7% aptaujāto ir vadītāji kādā uzņēmumā ar vismaz vienu padoto un piektā daļa strādā algotu intelektuālo darbu.
Izbraukuši pēdējo trīs gadu laikā
Aptauja arī liecina, ka gandrīz puse aptaujāto no Latvijas izbraukuši pēdējo triju gadu laikā. Ārvalstīs dzīvojošie latvieši aktīvi seko līdzi notikumiem Latvijā – vairāk nekā puse lasa Latvijas ziņas katru dienu. Lielākā daļa – 80% – apciemo Latviju vismaz reizi gadā. Aptuveni trešdaļa atzīst, ka no apkārtējiem dažreiz jūt nosodījumu par to, ka pametuši Latviju. Visvairāk nosodījumu viņi jutuši no Latvijā dzīvojošiem.
Aptauju veica pētījumu kompānija "SolidData" portālā "visidati.lv" no 12. līdz 16. septembrim. Aptaujā piedalījās 843 ārvalstīs dzīvojošie latvieši. Visvairāk aptaujāto dzīvo Lielbritānijā (39%), Īrijā (14%), ASV (14%), Skandināvijas valstīs (16%).