trešdiena, 2011. gada 27. aprīlis

Aktuāli par nepilngadīgo darbu UK.

          Ir pienācis tas gada perioda brīdis, kad vidusskolnieki un prof-tehnisko skolu audzēkņi sāk meklēt darbu vasarai, lai netiktu deldēts vecāku maciņš un galvā nenāktu domas par nepareizu izklaižu meklēšanu.
          Tā kā darbu Latvijā skolniekam ir praktiski neiespējami atrast vai arī darbs ir par pusdienām un transportu, tad   painformēšu par darba iespējām nepilngadīgajiem UK.
          Viena no iespējām ir griezties LV darbā iekārtošanas firmās, maksāt ap 250,- ls + transporta, īres izdevumi, iztikšana utt. un braukt strādāt lauksaimniecības darbos Anglijas laukos. Manas subjektīvās domas- angļu valodu tā neuzlabosi, jautribas nekādas, veikals vienreiz nedēļā un saskarme ar dažādu tautību cilvēkiem, kas var nebūt arī pārāk draudzīgi un labvēlīgi noskaņoti, bonusā tam visam smags darbs, kas var arī nebūt pa spēkam 17 gadus vecam jaunietim. Personīgi pazīstu dažus, kas pēc šis pieredzes ir zvērējuši, ka UK nekad neatgriezīsies. Bet tas ir variants, ja vēlās visu gatavu kā uz paplātes.
           No dažadiem avotiem nāk info, ka jauniešus ņem tikai uz darbiem lauksaimniecībā, bet tas tā nav!!!
UK agentūras ņem darbā sezonā 17 gadus sasniegušos jauniešus, jo viņiem tas ir izdevīgi- mazāk jāmaksā algā. Pamatojums:
http://www.direct.gov.uk/en/Employment/Employees/TheNationalMinimumWage/DG_10027201

 Current NMW rates
There are different levels of NMW, depending on your age and whether you are an apprentice. The current rates are:
  • £5.93 - the main rate for workers aged 21 and over 
  • £4.92 - the 18-20 rate
  • £3.64 - the 16-17 rate for workers above school leaving age but under 18
  • £2.50 - the apprentice rate, for apprentices under 19 or 19 or over and in the first year of their apprenticeship
The age at which you become entitled to the main rate was reduced from 22 to 21 on 1 October 2010.  The apprentice rate was introduced on the same date.
If you are of compulsory school age you are not entitled to the NMW. Some of your other employment rights are also different.

Rates from 1 October 2011

The NMW rates are reviewed each year by the Low Pay Commission and from 1 October 2011:
  • the main rate for workers aged 21 and over will increase to £6.08
  • the 18-20 rate will increase to £4.98
  • the 16-17 rate for workers above school leaving age but under 18 will increase to £3.68 
  • the apprentice rate, for apprentices under 19 or 19 or over and in the first year of their apprenticeship will increase to £2.60

Jauniešus patreiz labprāt ņem gan darbā automazgātuvēs uz sezonu, gan arī kafejnīcās un viesnīcās, apkalpojošā sfērā. Tā pagājušo gadu mana radinieka kursabiedri nodzīvoja UK visu vasaru, jo rokas un galva bija īstajā vietā. Bet ir nedaudz priekšnosacījumi:
  • Protams, ka angļu valodai ir jābūt labā līmenī, lai varētu brīvi komunicēt ar angļiem. Bez tās neiesaku braukt meklēt darbu, jo tikpat gudri atbrauksiet atpakaļ. Darbs apkalpojošajā sfērā nav  darbs fabrikā, kur bieži var iztikt bez angļu valodas zināšanām. Jāspēj komunicēt. 
  • Nevajag cerēt, ka dzīvojot un strādājot UK pa 3 mēnešiem nopelnīsiet "lielo rubli" un atbrauksiet augusta beigās mājās bagāts. Ne tuvu tā, jo pašam UK būs jāapmaksā savi izdevumi- īre, transports, ēdiens, izklaides, internets utt. Galu galā gribēsiet super apģērbties, jo cenas apģērbam UK ir 3- 10 reizes zemākas. Tad nu rēķinieties, ka sanāks sevi normāli uzturēt un nedaudz iekrāt skolas sākumam, ne vairāk. 
  • Tiem, kuri ir pieraduši, ka mammas visu izdara viņu vietā un par visu vienmēr parūpējās- netērējiet vecāku naudu un labāk paliekiet Latvijā. Kuriozs- kā klients piesakās 17 gadīgs puisis. Pēc pusstundas zvana viņa mamma satraukusies kas un kā. Jautā man -cik reizes dienā puiku sagaidītāji ēdinās un vai drēbes izmazgās katru dienu?! Sāk man klāstīt, ka puikam( topošajam vīrietim :)) ir alerģija no tā un tā, lai neļaujos ēst to un to....... Automātiski atbildu STOP! Nevienu neviens needinās, pašam būs jāiet uz veikalu un jāpērk pārtika, jāgatavo un pašam būs jāiestumj drēbes veļasmašinā, kā arī pašam būs jāstaigā pa pilsētu un jāpiesakās darbā. Mamma gandrīz apraudājās, ka viņas "bērniņš" kaut kam tādam piekritis, jo viņš redz nav spējīgs pats par sevi parūpēties.... Jā, mēs palīdzam ar dzīvesvietu, dokumentu sakārtošanu, iepazīstināšanu ar pilsētu, veikaliem, darba aģentūrām utt.( esam viņa labākie draugi UK), bet mēs neesam un nebūsim aukles! Tā kā pirms piesakieties, izrunājiet ģimenē šo jautājumu. Mēs tik un tā prasīsim vecāku piekrišanu, ka Jūs izmantojiet pakalpojumu un vecākiem būs jaaizpilda forma, ka piekrīt pasākumam. Jābūt ir spējīgam atbildēt par savu rīcību, pašam par sevi parūpēties un vēlmei padzīvot, pastrādāt UK. Citādi tā ir tikai vecāku naudas izniekošana.

Šis posts neattiecas uz pilngadīgo aizbraucēju  gimeņu emigrāciju, bet gan tikai uz 16-17 gadus  vecajiem jaunas pieredzes meklētājiem. Lūdzu izlasiet visu blogu pirms zvaniet vai rakstiet.
http://aizbraukt.blogspot.com/
aizbraukt@inbox.lv
+371
22428698


Pakalpojumā ietilpst:
  • dzīvesvieta Lielbritānijas pilsētās;
  • sagaidīšana ierodoties UK;
  • iespēja sagaidīt lidostā;
  • konsultācija un reāla palīdzība legālas uzturēšanās dokumentu iegūšanai;
  • materiāli un informācija par kārtību, lai ierodoties UK veiksmīgi atrastu darbu.
Šie nav vienīgie pakalpojumi, ko piedāvājam emigrantiem, jo cik cilvēku tik situāciju. Protam atrast jebkuram cilvēkam labvēlīgu risinājumu, palīdzam ar pabalstu( benefits) kārtošanas jautājumiem un ikdienas situācijām. Sīkāk par nostāju un dažādiem risinājumiem lasiet blogā!
Pakalpojumu izmaksas ir zemas un pieejamas ikvienam, kas nopietni gatavojas emigrēt uz UK.


Ir peieejamas atsauksmes, sīkāk sadaļā pakalpojums.
Uz tikšanos!     

otrdiena, 2011. gada 19. aprīlis

Lēmums par nodokļiem!


Aizbraucējiem tomēr nebūs Latvijai jāmaksā nodokļa starpība

LETA
2011. g. 19. aprīlī, 11:29
Eiropas Savienības valstīs strādājošajiem nevajadzēs maksāt iedzīvotāju ienākuma nodokļa (IIN) starpību, paredz Finanšu ministrijas (FM) plānotie priekšlikumi, kas tiks iesniegti Saeimā jau atvērtajā IIN likumā.
Novērsīs dubultā nodokļa uzlikšanu
Kā  informēja FM Komunikāciju nodaļas vadītāja Baiba Melnace, attiecībā uz turpmākajiem taksācijas periodiem pēc būtības tiks noteikta vienkāršākā metode nodokļu dubultās uzlikšanas novēršanai Latvijas rezidentu - fizisko personu - ārvalstīs gūtajam ienākumam.
Tas nozīmē, ka ārvalstī gūto ienākumu neatkarīgi no tā, pēc kādas likmes tas ir aplikts ar nodokļiem ārvalstī, Latvija neiekļaus attiecīgās fiziskās personas apliekamajā ienākumā,
līdz ar to pat teorētiski par šo ienākumu nodokļa starpība nebūs jāmaksā.

Nodokli neuzliks tikai tiem, kas strādā ES
Atbrīvojums neattieksies uz visiem ārvalstīs gūtajiem ienākumiem, bet tikai uz ienākumiem, kurus Latvijas rezidenti saņem no darba devējiem-nerezidentiem par darbu, kas tiek veikts ārpus Latvijas. Atbrīvojums neattieksies arī uz visās valstīs gūtajiem algota darba ienākumiem, bet tikai uz ienākumiem, kas gūti Eiropas Savienības dalībvalstīs un valstīs, ar kurām Latvijai ir noslēgtas konvencijas par nodokļu dubultās uzlikšanas novēršanu.
Atbrīvojumu paredzēts piemērot jau ar šo gadu.
Par iepriekšējo periodu - jāmaksā
Savukārt attiecībā uz iepriekšējiem trīs taksācijas periodiem - 2008., 2009. un 2010.gadu - tiek vērtēta iespēja noteikt, ka šajos taksācijas periodos iepriekšminētais Latvijas rezidentu ienākums tiktu aplikts ar iedzīvotāju ienākuma nodokli pēc pazeminātas likmes - iespējams, 5% likmes.
Tā kā parasti ārvalstīs nodoklis tiek uzlikts pēc augstākas likmes, ir paredzams, ka papildus nodokļa, ja tāds vispār tiks aprēķināts, maksājumi būs ievērojam mazāki, kādi tie būtu pašreizējā situācijā, kad ārvalstī gūto ienākumu apliek pēc 25% likmes.
Vērtēs iespēju atmaksāt
Lai nodrošinātu, ka samazinātā likme tiek piemērota taisnīgi, tiem nodokļu maksātājiem, kuri 2008., 2009. un 2010.gadā ir deklarējuši ārvalstīs gūto darba ienākumu un ir no tā maksājuši nodokļa starpību Latvijas budžetā, tiek vērtēta iespēja atmaksāt minētajos taksācijas periodos samaksātā nodokļa starpību, kāds būtu maksājams pēc jaunās samazinātās likmes un kāds ir samaksāts pēc attiecīgajā taksācija periodā spēkā esošās likmes.

ceturtdiena, 2011. gada 14. aprīlis

Jaunākais apkopojums.

Par LV balto apkaklīšu reketu:
Medijos ir parādījusies masa informācijas, ka aizbraucējiem jāatmaksā Latvijas valstij nodokļu starpība, jo UK nodokļi ir mazāki par LV nodoķliem. Faktiski uzskatu, ka masu medijos izskanējušais ir nepatiesība, jo...
....
...Latvija un Anglija ir parakstījusi konvenciju par dubultu nodokļu neaplikšanu. Tās 4.pants nosaka, kas ir rezidents un nerezidents nodokļu aplikšanas vajadzībām. Konvencijā ir noteikts, kura valsts uzliek kādus nodokļus saviem nodokļu rezidentiem. Konvencijā nav atrakstīts, ka LV tam pa virsu var vienpusēji uzlikt vēl papildus nodokļus UK rezidentiem.



4.pants. Rezidents

1. Šajā Konvencijā jēdziens "Līgumslēdzējas Valsts rezidents" nozīmē jebkuru personu, kas saskaņā ar šīs valsts likumdošanas aktiem ir pakļauta aplikšanai ar nodokļiem, pamatojoties uz viņas pastāvīgo dzīves vietu, rezidenci, faktiskās vadības atrašanās vietu, inkorporācijas vietu vai pēc jebkura līdzīga rakstura kritērija; šis jēdziens neiekļauj jebkuru personu, kas tiek aplikta ar nodokļiem šajā Līgumslēdzējā Valstī tikai un vienīgi par tās ienākumiem no šajā valstī esošiem avotiem vai par šajā valstī izvietotu kapitālu.

2. Ja pēc šī panta 1.punkta noteikumiem fiziska persona ir abu Līgumslēdzēju Valstu rezidents, tad tās statuss tiks noteikts šādā veidā:

a) šī persona tiks uzskatīta par rezidentu tajā Līgumslēdzējā Valstī, kurā atrodas tās rīcībā esoša pastāvīga dzīves vieta; ja tās rīcībā ir pastāvīgas dzīves vietas abās Līgumslēdzējās Valstīs, šī persona tiks uzskatīta par tās Līgumslēdzējas Valsts rezidentu, ar kuru tai ir ciešākas personiskās un ekonomiskās attiecības (vitālo interešu centrs);

b) vitālo interešu centrs, vai arī ja tās rīcībā nav pastāvīgas dzīves vietas nevienā no abām Līgumslēdzējām Valstīm, šī persona tiks uzskatīta par tās Līgumslēdzējas Valsts rezidentu, kura tai ir ierastā mītnes zeme;

c) ja šai personai ierastā mītnes zeme ir abas Līgumslēdzējas Valstis vai nav neviena no tām, tad tā tiks uzskatīta par tās Līgumslēdzējas Valsts rezidentu, kuras pilsonis ir šī persona;

d) ja šī persona ir pilsonis abās Līgumslēdzējās Valstīs vai nav nevienā no tām, tad Līgumslēdzēju Valstu kompetentās iestādes izšķir šo jautājumu, savstarpēji vienojoties.

3. Ja saskaņā ar šī panta 1.punkta noteikumiem persona, kas nav fiziska persona, ir abu Līgumslēdzēju Valstu rezidents, tad Līgumslēdzēju Valstu kompetentām iestādēm ir jāatrisina jautājums savstarpējas vienošanās ceļā. Ja šādas vienošanās nav, tad šīs Konvencijas piemērošanai minētā persona nebūs tiesīga pieprasīt jebkuru nodokļu atvieglojumu vai atbrīvojumu no nodokļiem, kuru piešķir šī Konvencija.



Tātad, tie, kam UK ir vitālo interešu centrs un/vai pastāvīgā mītnes zeme, saskaņā ar konvenciju ir UK rezidenti nodokļu vajadzībām. Šādā gadījumā Anglijas rezidenta darba algu otro reizi ar nodokļiem Latvijā aplikt ir pretlikumīgi.

To nosaka konvencijas 15.panta pirmā daļa

1. Saskaņā ar šīs Konvencijas 16., 18., 19., 20. un 21.panta noteikumiem darba alga un citi tai pielīdzināmie atalgojuma veidi, ko saņem Līgumslēdzējas Valsts rezidents par savu darbu, tiks aplikti ar nodokļiem tikai šajā valstī, izņemot gadījumus, kad algotais darbs tiek veikts otrajā Līgumslēdzējā Valstī. Šādos gadījumos saņemto atalgojumu var aplikt ar nodokļiem otrajā valstī.”

Iedvesmai:
VID zaudē tiesā par nodokļu iekasēšanu(izkrāpšanu) no emigranta:

Tātad ipaši nebaidīsimies no sankcijām, bet ja tādas sekos, tad jācīnās. 

Lai izvairītos no nepatikšanās būsim likumpaklausīgi un uzreiz pēc ierašanās UK
  • izdeklarēsimies no LV:
http://www.pmlp.gov.lv/lv/pakalpojumi/dzivesvieta/dzivesvieta.html  
PMLP lapā ir atrodama veidlapa, kuru nosūtot pa pastu var izdeklarēties no LV. 
  • pierādisim VID, ka mums ir vitāli svarīgi atrasties ārzemēs( iztikas līdzekļi, ģimene utt.) Visi nodokļu normatīvie akti ir atrodami VID mājas lapā http://www.vid.gov.lv sadaļā Tiesību akti
    http://vid.gov.lv/default.aspx?tabid=11&id=89&hl=1 par jautājumiem, kas skar dubulto nodokļu neaplikšanu.
    Ja fiz.pers.gimenes pastaaviigaa dziives vieta un pastaaviigaa darba vieta ir aarvalstii, mineetaa pers. sanem valstii noteiktaas soc. garantijas, kaa arii, ja fiz.pers. savas prombuutnes laikaa ir uztureejusies LV mazaak par 183 dienaam, jebkuraa 12 meen. periodaa, kas saakas vai beidzas taksaacijas gadaa, tad taa peec visu nepiecieshamo dokumentu izveerteeshanasLV, uzskatiis par nerezidentu.


  • Pēc pirmā nodzīvotā gada jākārto Uk rezidenta pagaidu statuss- EEA1, pēc 5 nodzīvotiem gadiem EEA3- patstāvīgā rezidenta statuss. Vairāk par šo:
                      http://www.easyexpat.com/en/faq/departure/q85.htm par EEA1


Vēl atsaucīte par šo tēmu:
http://baltic-ireland.ie/2011/03/17896/
Ja tomēr šī tēma nav skaidra, tad droši rakstiet uz aizbraukt@inbox.lv konkrētus jautājumus, palīdzēšu tikt skaidrībā.


Atgādinu par mūsu pakalpojumu:


http://aizbraukt.blogspot.com/
aizbraukt@inbox.lv
+371
22428698

Sakarā ar situāciju Latvijā un faktu, ka aizvien vairāk latviešu izbrauc( vēlās izbraukt), bet darbā iekārtošanas firmu pakalpojumi ir ļoti dārgi un ne visiem ir radi vai draugi, kas vēlās vai var pieņemt savējos un palīdzēt pirmajā laikā pēc ierašanās jaunā valstī, ir dzimis un jau labu laiku darbojās maksas pakalpojums, kas ir paredzēts, lai palīdzētu pārvākties uz dzīvi Lielbritānijā (Anglijā, UK). T.i. palīdzība emigrēt.
Pakalpojumā ietilpst:
  • dzīvesvieta Lielbritānijas pilsētās;
  • sagaidīšana ierodoties UK;
  • iespēja sagaidīt lidostā;
  • konsultācija un reāla palīdzība legālas uzturēšanās dokumentu iegūšanai;
  • materiāli un informācija par kārtību, lai ierodoties UK veiksmīgi atrastu darbu.
Šie nav vienīgie pakalpojumi, ko piedāvājam emigrantiem, jo cik cilvēku tik situāciju. Protam atrast jebkuram cilvēkam labvēlīgu risinājumu, palīdzam ar pabalstu( benefits) kārtošanas jautājumiem un ikdienas situācijām. Sīkāk par nostāju un dažādiem risinājumiem lasiet blogā!
Pakalpojumu izmaksas ir zemas un pieejamas ikvienam, kas nopietni gatavojas emigrēt uz UK.


Ir peieejamas atsauksmes, sīkāk sadaļā pakalpojums.
Uz tikšanos!



Aktuāli!

Aizbraucēja: Pietiek! Atteiksimies no Latvijas pilsonības



  TVNET lasītājs
2011. g. 10. aprīlī, 14:45
Cik drūmi ap sirdi, lasot visas nejēdzības, kas notiek Latvijā. No savas lielās saimes - četras māsas un pieci brāļi - es biju vienīgā, kas vēl nebija izceļojusi no Latvijas. Pat domās to nepieļāvu, sak, lai nu kā, bet cīnīšos tepat, jo gan man, gan vīram bija darbs. Bet pirms diviem gadiem sākumā viens, tad otrs tos zaudējām. Lai kā izmisīgi centāmies sameklēt ko vietā, viss bija bez rezultātiem. Tā kā tas jau sāka skart mūsu trīs bērnus un mājās reāli iestājās bads, par brāļu atsūtīto naudu aizbraucām arī mēs.
Pirmais gads bez valodas bija ārkārtīgi grūts, jo neaizbraucu ne pie viena no saviem radiniekiem, bet pavisam uz citu valsti. Ir smagi apzināties, ka Latvijas valdība no manas dzīves nozagusi 20 gadus, nepārtraukti solot labāku dzīvi. Tikai esot citā valstī, tu redzi, kā var dzīvot, kā var smaidīt un ka, nonākušam grūtībās, valsts būs tā, kas tev palīdzēs, it īpaši bērniem, pensionāriem, slimajiem.
Pieņēmām ASV modeli - visu var pirkt un pārdot
Tas viss varēja būt arī Latvijā. Bet kāpēc nav? Ja no 90.gadiem valdības delegācijas braukāja pieredzes apmaiņās pa dažādām valstīm. Galarezultātā Latvija pieņēma ASV modeli - pērc un pārdod. Lūk, arī sekas. Tās šausmas, ko sāka Godmaņa valdība - privatizēt, likvidēt... Cilvēkos tika nepārtraukti ielikts mīts, ka pie visa vainīgi krievi. Patiesībā ne jau krievi. Tas bija sociālisms, kuru vadīja arī latvieši. Par tām pašām drausmīgām izsūtīšanām: 80% uzrādītāju bija paši latvieši. Un nevajag aizmirst, ka represijas bija visās valstīs un skāra arī pašus krievus.
Tad nākamais solis, par ko vajadzētu saukt pie atbildības! Repšes kungs un Vaira Vīķe-Freiberga uzskatīja - par varītēm vajag Eiropas Savienību un NATO. Lai gan jau tad augstie kungi zināja, kas draud Latvijas iedzīvotājiem. Kāpēc vajadzēja melot par skaistajām pensijām, par tādām pašām kvotām zemniekiem kā citur Eiropā? Uzskatu - jo tas bija izdevīgi, no tā Latvijas valdība dzīvoja.
Patlaban Latvijas likumi neaizstāv vienkāršo nodokļu maksātāju. Latvijā diemžēl dominē mafijas sindroms - izspiešana visos līmeņos. Par tiem pašiem parādu piedzinējiem - tā normālā valstī neviens nestrādā.
Atraduši jaunus "valsts ienaidniekus"  - aizbraucējus
Tagad Latvijā palikušajiem tiek iestāstīts, ka vainīgi ir aizbraucēji, jo, redziet, nemaksā nodokļus. Un tāpēc jāpaceļ lielāki nodokļi. Kāpēc? Nu kāpēc atkal atkārtojas tas pats, kas 90.gados, kad visur vainoja krievus? Par ko man būtu jāmaksā, ja savu izglītību ieguvu PSRS laikā, ja par savu bērnu izglītību maksāju no savas kabatas - grāmatas, burtnīcas, pusdienas, ceļa nauda. Ja par ārsta apmeklējumiem tāpat bija jāmaksā.
Šeit - svešā valstī man bērniem tiešām ir bezmaksas izglītība, jāpērk tikai apģērbs - pārējais tiek no valsts, pat ārpusskolas aktivitātes līdz 16 gadiem ir bezmaksas. Medicīna bērniem ir bez maksas, pieaugušajiem - tikai ārsta apmeklējums par maksu, izmeklējumi, analīzes - bezmaksas. Protams, arī par zobārstu jāmaksā.
Kad man tiešām vajadzēja palīdzību, visur atteica!
Ko tieši man man devusi Latvija kā valsts?  Maksāju 20 gadus nodokļus, bet, kad man tiešām vajadzēja palīdzību, man visur atteica.  Pamatojums: visiem tagad grūti. Ja vēl cerēju, ka valdība centīsies rast risinājumu, ka varam atgriezties, tad ar šiem pēdējiem izgājieniem cerību nav. Tas vēl vairāk noskaņo pret! Tāpēc tagad Latvija man un maniem bērniem paliks vairs vien dzimšanas vieta. Esam nolēmuši atteikties no Latvijas pilsonības. Zinu, ka to darīs daudzi cilvēki.
Man patiešām ir riebīgi noskatīties uz visu un apzināties, ka Latvijas valdība būtībā pati "deportē" savus iedzīvotājus - ar savu rīcību piespiež aizbraukt. Un šoreiz tie vairs nav komunisti, kas to dara...
Diāna

Piespieda braukt peļņā, un mums vēl nodokļi jāmaksā?


TVNET lasītājs
2011. g. 31. martā, 13:18
Pastāstīšu jums, "tautas kalpiem", īsto situāciju par vidējo latvieti, kurš dodas uz ārzemēm strādāt, lai nopelnītu iztiku saviem ģimenes locekļiem šeit Latvijā.
Vidējie ienākumi zemas kvalifikācijas darba veicējiem ir ap 1000 mārciņām. Dzīvesvietas īrei aiziet ne mazāk kā 250 mārciņas, vēl kādas 350 mārciņas jānovirza pārtikai, apģērbam, telefonsakariem, lidmašīnas biļetēm ģimenes apciemošanai un citām vajadzībām.
Pāri paliek ap 400 mārciņām, ko reāli var aizsūtīt ģimenei uz Latviju. Latos tas ir aptuveni 320 Ls, kas tiek atsūtīti ģimenei, kurā vidēji ir vismaz divi cilvēki. No šiem 320 Ls ir jānomaksā komunālie maksājumi, pārtika, apģērbs, ar veselību saistītie izdevumi, bērnudārzs vai skolas izdevumi bērniem, kredīti, ja tādi ir, un daudz citu vajadzību. Un visbiežāk ar šiem 320 Ls pat vēl nepietiek, lai nodrošinātu ģimenes vajadzības.
Ņemot vērā šo visu iepriekš minēto, kur lai vēl atrod 1600 Ls gadā, ko samaksāt nodokļos Latvijas valstij? Kā nav kauna prasīt nodokļus no cilvēka, kas Latvijas valsts nepareizas pārvaldes rezultātā ir bijis spiests pamest mājas, lai dotos pelnīt līdzekļus iztikai ārvalstīs, dzīvojot piespiedu kārtā šķirtam no sev tuvajiem!
Kāds vispār var būt attaisnojums šādai valsts rīcībai?

Ivo



Šie divi rakstiņi ir nākuši no TVNET.LV.  Visam rakstītajam piekrītu 100%. Ja nacionālistiem vai galējiem patriotiem ir ko teikt, laipni lūgti rakstīt uz
aizbraukt@inbox.lv   padiskutēsim.

sestdiena, 2011. gada 2. aprīlis

Sekosim līdzi pāris mūsu klientu gaitām UK! Papildināts 14.04.

Varbūt nav tas pareizākais variants un vārdi netiks publiski minēti, bet viss turpmāk rakstītais būs tīra patiesība. Katra ceļš uz UK atšķiras un daudzi notikumi, ceru, ka ir pirmoreiz un pēdējo. Bet rezultāts ir burvīgs!:)
Tātad:
28.03.  Rīts ap 10.00-no Latvijas izbrauca privātā mašīna ar maniem radiem un 3 klientiem. Noskaņojums labs, visiem adreses rokās, beidzot prom no LV. Tā kā privātā mašīna, tad par ceļu kapeikas- tik benzīna tiesa. Ap 13.00 jau ir Lietuvā, brauciens turpinās.
29.03. no rīta- pēkšni zvans no braucējiem, noticis satiksmes negadījums Vācijā. Mašīna "lupatās", paši sveiki un veseli. "Krāms par dzelžiem", bet jātiek tālāk. Tempā papildinu sarunu kartes radiem, lai ir sazvanāmi, jo kā zināms ārzemēs jāmaksā ne tikai zvanot, bet arī saņemot ienākošos. Sāku rīkoties, 2 stundu laikā ir apzināti visi, kas brauc tajā virzienā. Un izdodās atrast pārvadātājus, kas tieši gatavojās braukt ārā no LV un ir ar mieru paņemt manus bēdu brāļus un aizvest tālāk uz UK! pie tam par demokrātisku cenu! Jāgaida gan gandrīz diennakts, bet ir OK. Pārnakšņos mazā Vācijas pilsētiņā.
30.03. rīts - braucēji ir atkal mašinā un turpina ceļu. Ceļā ne bez starpgadījumiem, jo Vācijas policijai patīk kontrolēt.:(
31.03. Urrā! Visi ir UK, mans brālis tiek izlaists pie viena no radiniekiem Birmingemā, jo viņam jau jāsāk strādāt UK mailā( jānēsā un jācilā kastes un sūtījumi, jāškiro). Tēvam jābrauc tālāk uz Leeds, jo viņam tur sarunāta dzīvesvieta un otro sezonu viņš tur. Mani klienti tiek izlaisti pilsētiņā netālu no Birmingemas, visam jābūt OK un jāsākās jaunai, labākai dzīvei. Bet...
Viņiem bija jāierodās otrdien vakarā, bet ieradās ceturtdien. Protams, ka apstākļu sakritība un sekojošās nelaimes, pie kurām neviens nebija vainīgs. Sagaidīja nevis latvietis, bet slāvu izcelsmes cilvēks + viņiem domātā adrese bija aizņemta. Nācās dzīvot citā mājā, kur īre bija nevis 40 gbp nedēļā, bet 50 gbp. Tas sacēla protestu vētru, jo klienti jau ceļā bija izmocīti un vēlējās tikai izgulēties un atpūsties.  Nemitīgi "sēdēju " uz telefona, lai sakārtotu situāciju un visi būtu apmierināti. Nonācām pie secinājuma, ka jāpaliek pa nakti tur kur ir un no rīta jādomā par tālāko.
Prasības bija, vēlos kontaktēties tikai latviski, krieviski un angliski nerunāšu!!! Kas tad tas??? Saprotiet, ka visa Anglija sastāv no daudzām tautām un nacionalitātēm, nevar izvēlēties kā runāt, vnk jārunā un viss. Šeit Latvijā mēs varam nerunāt krieviski, ja nevēlamies, bet UK nav tiesību izvēlēties kādā valodā runāt. Un neceriet, ka būs plazmas televizors katrā istabā un apzeltīta gulta ar zīda palagiem. Labi, nakti neguļu domāju risinājumu. Paralēli vēl jānodod uzņēmuma deklarācija, lai VID nesodītu par likumu pantu nepildīšanu un izvairīšanos no savlaicīgas nodokļu nomaksas.
1.04. Agri no rīta sazvanu gan klientiņus, gan arī saimniekus mājai Lincolnshīrē. OK, dzimst jauns darbības plāns- jāpārbrauc uz turieni, jo tur dzīvo jau gana daudz latviešu un ir feina brīva māja.
Tik problēma jātiek uz turieni ar visām mantām. Risinājums ir atrasts 15 minūšu laikā, tiek sazvanīts Jānis, kurš ir ar mieru par labu cenu aizvest uz Lincolnšīri. Domāts darīts. Zvanu klientiem un dodu jaunās adreses, Jāna nummuru. Viss ok!
Manējie ierodās, jāsēž un jāgaida kamēr sagaidītājs atnāks no darba. Gaidam visi....
Ap 21.00 sagaidītājs atbrauc, mans zvans uz UK. Viss kārtībā.
2.04. Rīts. Zvanu kā patīk utt. Un tad balzams manai dvēselei!:) Vārdi, kurus dzirdu atsver visas nedēļas negācijas un nelaimes:
"Liels paldies, viss beidzot ir kārtībā. Dzīvojam šikā mājā, sarunājām jau darbiņu dārzniecībā no pirmdienas. Sagaidītāji bija super..."utt.
Zvans otram klientam: saka to pašu, bet ir jautājumi par adapteriem un par puisi, kas dzīvos ar viņu vienā istabā no svētdienas. 
http://web.argus.lv/products/hwindex.htm?cat=W66   Te var paskatīties kāds izskatās adapteris, var nopirkt netā. Vispār adapteri ir nopērkami visos sadzīves tehnikas veikalos, kā arī uz prāmja Kalē- Dovera, Cenu amplitūda no lata līdz 3 latiem. Par to padomājiet jau pirms braukšanaas vai lidošanas uz UK.

Ambrozijs manām ausīm...  Isāk sakot, mājā ir vēl 2 brīvas vietas. Reāliem un nopietniem interesentiem iedošu arī šo 3 klientu telefona nummurus, lai paši var apjautāties par sadzīves apstākļiem un tml. Viņu nummuri tiks iekļauti arī atsauksmju lapā.
Turpināšu sekot viņu gaitām UK, protams, par dokumentu kārtošanu un visiem pārējiem jautājumiem, kas skar jebkuru iebraucēju. Jau pirmdien uzrakstīšu par pirmo darba dienu  un iepaidiem, darāmajām lietām.
 Papildināts 14.04.
4.04. vakarā zvanīju uz UK, lai pajautātu par iespaidiem darbā utt. Neviens necēla, bet piezvanot kontaktpersonai uzzināju, ka meitenes dārzniecībā "kalnus gāzušas". Super!
5.04. Beidzot vakarā sazvanīju savējos, ar darbu viss kārtībā, neesot grūts, bet atbildīgs gan. Meitenes pakojot puķes un stādot augus podiņos, līmējot uzlīmes.
Esot cita veida problēma- ar elektrības čipu.
Konkrētajā mājā, tāpat kā gandrīz visās UK izīrējamajās mājās nav mums LV pierastais elektrības skaitītājs, bet gan uzlādējams čips. Arī gāzes apmaksai izmanto tādu pašu. Faktiski to sauc par prepaid card( priekšapmaksas karte). Izmantojams elementāri- jāiet uz veikaliem, kas atbalsta pakalpojumu( visi lielākie) un jāsamaksā par elektrību uz priekšu. Vidēja lieluma mājiņai pietiek ar 15 GBP nedēļā. Tad, kad iemaksātā summa iet uz beigām, tad kastīte vai nu izdod skaņas vai brīdinājuma signālu, ka nepieciešama papildināšana. Tādā veidā ir izslēgta situācija, ka atslēdz elektrību par nenomaksātu rēķinu un ir daudz vieglāk kontrolēt savu patēriņu. Tiesa, ka šādā veidā norēķinoties sanāk pārmaksāt aptuveni 10% no elektrības vērtības, bet nav situācijas, ka par māju atnāk rēķins uzreiz par 3 mēnešiem ap 250 GBP un jālauza galva kā uzreiz nomaksāt.
Problēma sekojoša- šis aprakstītais čips izgājis no ierindas un aprij ieskaitītu naudiņu 10 minūšu laikā. Atnāk kontaktpersona, apmaksā 10 GBP vērtībā elekrtību, bet tās tik un tā nav, vakarā atnāk klienti no darba un arī veic ieskaitīšanas procesu, ir elektrība, bet no rīta atkal pazūd.
Kontaktpersona izsauc meistaru, bet jāgaida sertificēts Council meistars, paši nedrīkst jaukt un skatīties kāpēc un kas par problēmu.
Pēc meistara apmeklējuma viss ir skaidrs, manējie ievācās mājā, kur iepriekš bija dzīvojuši citi īrnieki, kas bija atstājuši parādu par elektrību no piektdienas vakara līdz pirmdienai( šajā periodā atbildīgās iinstitūcijas nestrādā un elektrību uzreiz neatslēdz), kā arī bijuši jaukuši čipa kastīti. Rezultāts bija nepatīkams jaunajiem īrniekiem. Viss kārtībā, tagad elekrtība ir pastavīgi un bez pārrāvumiem, problēma apzināta un novērsta.
8.04. klientiņiem tika pieteikta NIN intervija, tā tika nozīmēta uz 18.04. Līdz ar to darbā jāņem brīvdiena uz šo datumu.
14.04. Uz šo brīdi aizbraukušie man pat vairs nezvana, jo pašiem viss ir skaidrs, dzīve ieiet normālās sliedēs, kontaktpersona dzīvo uz šīs pašas ielas, manējie iet pēc darba pie viņa pasēdēt internetā un paklačoties par jaunumiem pilsētā. Tad, kad zvanu kontaktpersonai, tikai tad dzirdu jaunumus par to kur bijuši, ko redzējuši un kā sadzīvo ar poļiem, indusiem u.c. tautībām.
Vienai meitenei darbā vaizers prasījis HO, bet viņai tā nav un nevajadzēs, jo strādāt sāka 04.04., HO jānokārto mēneša laikā kā sāk strādāt, bet no 01.05. reģistrācija WRS HO Latvijas pilsoņiem vairs nav vajadzīga, līdz ar to nav jāsatraucās par šo jautājumu un nav jātērē 90 GBP par reģistrāciju. Var mierīgi strādāt, jo visi iekļaujās šajos datumos. 
Sīkāk:
http://aizbraukt.blogspot.com/2011_03_01_archive.html     posts: Skaidrībai!!!
Pēc 18.04. uzrakstīšu par NIN intervijas norisi.

Mūsu kontakti nemainās:

aizbraukt@inbox.lv
+371
22428698